Sense categoria

Butlletí de la Favb del 16 de novembre, 2022

Per un país lliure d’amiant!

El col·lectiu de Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant i la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona organitzem pel 26 de novembre la primera

Convenció contra l’amiant i les seves conseqüències

L’erradicació d’aquest element, considerat cancerigen de primer grau i que està present en tot en el nostre territori, requereix la implicació de múltiples sectors: administració, professionals i especialistes, ciutadania i moviments veïnals. Sense aquesta voluntat conjunta no serà possible que en deu anys (sis en els espais de concurrència pública) s’hagi retirat tot l’amiant tal com indiquen les directrius europees. Aquesta convenció ha de servir de punt de trobada i d’inflexió per mobilitzar tots els sectors implicats. Comptarem amb la presència de doctors i investigadors de la comunitat mèdica, professionals experts en el tractament del MCA, advocats que debatran sobre el marc jurídic que ens hem de dotar i estaran presents els moviments socials, que són els testimonis de les conseqüències mortals de l’amiant.

Per garantir el màxim nivell i riquesa en el debat, tenim previst la presència de diversos ponents d’altres països. En les properes setmanes ho podrem concretar. L’objectiu de la Convenció és incidir en l’administració i en els diversos estaments de la nostra societat per tal que s’assumeixi amb determinació l’erradicació total de l’amiant.

La Convenció conclourà amb la lectura d’un manifest on es marcaran els principals reptes a superar com la necessitat immediata de tenir un cens correcte de l’aminat, el dotar-se d’unes infraestructures dimensionades per acollir de manera adequada els residus dels més de 4,2 milions de tones de fibrociment que es calcula que hi ha a Catalunya i que s’aprovi sense més demora el Pla Nacional per l’Erradicació de l’Amiant amb la seva corresponent partida econòmica.