De Gènere,  Sanitat

Una mirada feminista a la salut en temps de COVID-19: publicació dels articles del #IVCongresVM! 💜

Ens complau compartir i difondre la publicació que recull els articles de les ponents del IV Congrés per l’Erradicació de les violències masclistes des dels serveis socials i sanitaris celebrat del 30 de novembre al 3 de desembre de 2020: Una mirada Feminista a la Salut en temps de COVID-2019.

La trobareu en català, castellà i anglès al final d’aquest correu així com al link:
https://heliadones.org/ca/project/iv-congres-per-lerradicacio-de-les-vm/

 

Els congressos van néixer inspirats en la pràctica de les companyes palestines de la HWC (Health Work Committees), que des de fa anys formen a tot el seu personal en la detecció de violències masclistes des del sector sanitari. A suggerència d’elles, des del 2015 diverses entitats de Catalunya organitzem congressos anuals que amb els anys han esdevingut un espai de reflexió i proposta entorn la necessitat d’avançar cap a un abordatge feminista de la salut. Enguany, hem realitzat aquesta publicació amb la voluntat de difondre les anàlisis i propostes compartides, generar materials de divulgació i sensibilització, i contribuir a que les universitats i centres de treball es facin seva la iniciativa.

 

Tot i estar molt contentes de poder fer públic aquest document també volem expressar la nostra profunda indignació per la persecució que actualment estan vivint les companyes de la HWC per part de l’estat d’Israel. A dia d’avui, la HWC compta amb quatre treballadores detingudes en presons israelianes, entre elles Juana Ruiz, cooperant espanyola, i Shatha Odeh, directora de l’entitat i presidenta de la xarxa d’ONGs palestines PNGO (Palestinian NGO Network). L’oficina central de la HWC ha estat arrasada per l’exèrcit d’Israel diverses vegades i tancada per ordre militar durant 6 mesos. Els atacs a la HWC es donen en un context de repressió sistemàtica i deliberada de l’estat d’Israel contra les organitzacions de la societat civil palestina que s’ha intensificat en els últims mesos. 

 

Us animem a estar atentes i a donar suport a les accions i mobilitzacions a Catalunya en suport de les companyes detingudes, dels drets del poble palestí i per exigir la fi de la complicitat amb l’apartheid israelià.

 

Per últim, volem agraïr a totes les persones que fan possibles els congressos, tant ponents com equip organitzador, i especialment, a aquelles que heu participat amb els vostres articles en l’elaboració de la publicació. Aprofitem per convidar-vos també a assistir i participar al V Congrés que estem preparant per a finals del 2021. 

 

Abraçades fortes!

 

Equip Hèlia