CONSELLS DE SEGURETAT

Benvolguts/des:

Com cada any, des de Mossos d’Esquadra adaptem la seva estratègia de prevenció durant el període estival per adaptar-nos als canvis que comporta l’estiu en la incidència de certs fets de delictius i/o del incivisme.

Com en anys anteriors, aquesta carta va dirigida a les associacions de comerciants i de veïns del districte i per extensió a tots els seus associats/des, als quals podem arribar gràcies a la inestimable col•laboració de les associacions.

L’objectiu de la present carta és donar a conèixer la campanya “Gregal 2016”, de prevenció de fets delictius durant el període estival. Tot i que l’esmentat pla és d’àmbit de tot el territori català, dins les línies generals que ens venen marcades, els explicarem els punts que pretenem reforçar dins del territori del nostre districte.

Pla Gregal 2016:

Al districte de l’Eixample realitzarem dispositius per a intentar minimitzar la incidència delictiva que més repunta durant el període estival; en especial els delictes contra el patrimoni i contra les persones. Per aquest motiu realitzarem accions de patrullatge, orientades a neutralitzar situacions de risc.

Així mateix, tenint en compte les especificitats del període estival al nostre districte, considerem vital reforçar el control preventiu en cinc línies d’actuació:

• Reforç de la vigilància i prevenció de les zones turístiques.
• Prevenció de robatoris interior de domicilis.
• Reforçar la vigilància del transport urbà
• Prevenció en l’àmbit del lleure, en especial l’oci nocturn.
• Prevenció àmbit món econòmic, tant seguretat a comerços i empreses obertes, com per evitar robatoris a les tancades per vacances.

Altre dels objectius, és augmentar la percepció de seguretat. Per aquest motiu provarem d’augmentar la presencia uniformada per mitjà de diferents tipus de patrullatge a les zones i hores de major concentració de persones, en especial a zones turístiques.

Adjunt a aquest document, rebreu una sèrie de documents amb consells de seguretat de diferents àmbits per tal què, si són del vostre interès, en pogueu fer ús en les vostres comunitats, associacions, empreses, comerços, etc.

Comentar-vos també, que la oferta complerta de consells de seguretat i altre informació d’interès la podreu trobar a la següent adreça web: http://www20.gencat.cat/portal/site/mossos/

A continuació i a banda dels esmentats documents adjunts, els exposem una sèrie de pràctics consells de seguretat per evitar robatoris amb força als seus domicilis, especialment durant les vacances.

Consells de seguretat per prevenir el robatori interior de domicili (període vacacional):

Si marxen de vacances, a part de les recomanacions comunes d’assegurar-se que disposen d’unes mínimes mesures de seguretat passiva (portes blindades, reixes a les finestres de primers o àtics, sistemes d’alarma, frontisses antipalanques, guies laterals i tancaments d’alta seguretat a la porta d’entrada, etc) els recomanem el següent:.

- Sempre que surtin del domicili tanquin sempre amb clau, encara que surtin per poc temps o que es trobin a l’ interior del domicili. La majoria de robatoris a domicilis tenen lloc durant el dia.
- Si no estaran al domicili durant un temps, tinguin especial cura en evitar difondre que s’absenten del domicili durant el cap de setmana o vacances.
- També recomanem que no ho anunciïn en les xarxes socials (Internet) el fet que s’absenten un llarg període de temps, ja que algú que hi tingui accés al seu perfil podria aprofitar la informació per accedir-hi amb més tranquil•litat. El mateix exemple el trobaríem en el contestador automàtic del telèfon, en el qual seria recomanable que no deixessin cap missatge, en què es pugui deduir que estaran fora durant uns dies.
- En la mateixa línia els aconsellem que, durant absències llargues, demanin algun familiar o amic que reculli periòdicament el correu de la seva bústia per evitar que s’acumuli i doni indicis que no hi ha ningú al pis.
- Quan s’absentin de casa, no tanquin completament les persianes, deixin algun petit llum encès de baix consum (interior, no de les terrasses) o facin servir temporitzadors de llum, radio o televisió, etc. En general, fer servir sistemes que puguin fer pensar que el domicili no es troba desocupat.
- En la mesura del possible, intentin no deixar objectes de valor ni gaire diners en efectiu a casa. En el cas d’aquells objectes de valor que romanguin al domicili, seria important que facin un inventari (apuntar els números de sèrie del electrodomèstics i productes electrònics així com marca i model i, en relació a les joies i objectes de valor, que les marquin i en facin fotografies). Això facilita molt la tasca policial i judicial en cas de recuperar els objectes, en cas d’un eventual robatori i posterior recuperació d’aquests.

Cal tenir present que la col•laboració ciutadana és imprescindible tant per a la prevenció com per a la investigació de delictes.

Respecte a tot l’exposat al present document, si teniu qualsevol dubte o consulta, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres, per mitjà del correu electrònic a l’adreça itpg31298@gencat.cat.

Atentament,

Oficina de Relacions amb la Comunitat
ABP de l’Eixample - RPMB