Urbanisme, Mobilitat i Medi Ambient

Balanç de 17 anys d´equipaments

17 Anys d’equipaments i zones verdes
La voràgine de fets, aconteixements, ensurts i problemàtiques diverses, fan que sovint perdem la perspectiva de la feina que fan les entitats socials del barri. Històricament, el barri Sagrada Família ha estat molt deficitari en equipaments i zones verdes, margrat ser un barri molt poblat i molt dens (50.000 habitants en 1’1 Km2 ) i que ha vist reduïda la seva renda familiar disponible de manera significativa, 14 punts en els últims 10 anys. A l’any 2000, en plena lluita per la Myrurgia, vam fer balanç sobre els equipaments i zones verdes al barri i el panorama era decebedor, el Mercat, el Centre Cívic, el Poliesportiu Sagrada Família, l’Escola Tabor, els Jardins de la Indústria i poca cosa més.

En acabar l’any 2017, un any molt fructifer, hem tornat a fer balanç i, Àmbit d’urbanisme, Mobilitat i Medi Ambient tot i que queden alguns dèficits molt
importants per cobrir, el panorama ha donat un gir important, per les realitats noves i les espectatives a curti mig termini.
En el mapa que hem elaborat del barri, que acompanya aquest escrit, del període 2000/2017, s’han executat 10 actuacions: 9 equipaments i 2 zones verdes. En fase de projecte i que seran realitat a curt-mig termini, tenim 9 actuacions: 6 equipaments, una zona verda, un gran parc i 280 habitatges de lloguer socials. Finalment, les actuacions encara pendents, alguna de les quals clamen al cel, com la Residència-Centre de Dia de Gent Gran, compromès fa 17 anys amb els compromisos de Myrurgia. Són, bàsicament 9 actuacions, pendent d’ubicar l’equipament per a gent jove. Les claus del canvi La consecució de cada equipament o zona verda té la seva història, gran o petita, però una història en la lluita per dotar d’equipaments al barri.

Els factors principals que els han fet posibles:
a) La incansable lluita i reivindicació veïnal que amb l’impuls de l’Associació, de Veïns i Veïnes i d’altres entitats del barri han aconseguit un suport important de la ciutadania. Com els casos a ressenyar: La Myrurgia, l’Ateneu, Lepant-Aragó o el Parc de les Glòries i l’Espai Henkel.
b) La unitat d’acció de les entitats veïnals. Quan el barri s’uneix amb força, en pro d’un objectiu compartit, els fruits tard o d’hora arriben. Cal tenacitat perseverància i resistència, governi qui governi.
c) Bé és cert, que hi ha hagut a la ciutat governs més sensibles a donar respostes a les necessitats socials de la gent i, junt a la persistència veïnal, donan com a fruit anys com el 2017: amb l’apertura de 2 noves escoles de primaria, el compromís ferm per l’institut Angelete Ferrer i per l’escola Bressol de Glòries, la compra del local de l’Ateneu, la inaguració de l’espai verd de Lepant-Aragó, o el compromís de l’Espai Henkel. La Plaça de les Glòries La part sud del barri, d’Aragó cap al costat de mar, és la que més ha sofert la manca d’equipaments i zones verdes. Durant molts anys l’únic
vestigi que es podia trobar eren els barracons de l’escola encants i les petanques de La Senia. Entre els anys 2003 i 2077 es va forjar el Compromís per Glòries, que al març de 2007 es va signar, establint les bases per donar un gir radical a la situació, amb l’acord de construir un gran parc, soterrar el trànsit, construint habitatge social i un total de 14 equipaments, en els quatre barris que quedaran conectats al parc: la Sagrada Família, Fort Pienc, ClotCamp de l’Arpa i Poble Nou. El paper de les 4 associacions de veïnsi veïnes ha estat fonamental per a la pervivència d’un pacte de ciutat, en un projecte a llarg termini, amb avenços i retrocessos i amb una gran complexitat. Avui en dia però podem afirmar, amb moderat optimisme, que per l’any 2021, la transfomació de les Glòries haura avançat definitivament i de forma irreversible cap a una nova realitat per a la ciutat i els barris del seu entorn. El Tamvia per la Diagonal En el projecte de Glòries ja contemplàvem la conexió dels Tramvies per la Diagonal, com a una necessitat vital per millorar la mobilitat de la ciutat i dels barris i, en el cas de Sagrada Família i Fort Pienc per renovar urbanísticament tota la façana de la Diagonal, entre la Plaça i el carrer Marina. El projecte que no admiteix més demora. Els veïns i veïnes del barris afectats reivindiquem amb fermesa i decisió la solució d’unir els dos tramvies i els estudis tècnics sobre les diferents solucions així ho avalen. Haurem de sortir, un cop més, al carrer a exigir la seva realització?

Si cal ho farem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *