40é aniversari associació
Cultura

40é aniversari de l’Associació de Veïns i Veïnes Sagrada Família

L’Associació compleix 40 anys, i ho celebrem recordant la seva història i la del barri, amb imatges inèdites de llocs com la “Plaça Gaudí” i la seva rambla, així com antics butlletins

Us sorpendrà veure la transformació que ha patit el barri!

Els inicis de l’Associació

L’Associació es va fundar l’any 1970, aprofitant l’única escletxa legal possible en la dictadura, la “ley de asociacionismo” d’en Fraga.
De 1968 al 1972 existien associacions de veïns “legalitzades”, dedicades pràcticament a la il·luminació de les festes de Nadal. D’altra banda, comencen a aparèixer associacions de veïns més polititzades i reivindicatives, no legalitzades però tolerades, sempre dins d’un ordre.
Al gener de 1974 és escollida una nova Junta, formada per gent polititzada i amb un fort esperit democràtic i reivindicatiu, que van començar les protestes contra els abusos especulatius i la manca absoluta de serveis i equipaments. Aleshores van començar les prohibicions de tota mena, des de conferències fins a actes públics. Això va durar fins a la mort del dictador.
L’Associació de veïns ha estat i és una gran fàbrica de somnis; però no de somnis utópics, sinó reals. La transformació del barri, així ho demostra. Gairebé sempre ens ha dominat més el seny que la rauxa.

Moments clau de la història de l’Associació

Construcció de la Plaça Gaudí

La Construcció de la Plaça Gaudí sota la direcció de l’arquitecte i paisatgista Rubió i Tudurí. Amb això es feu realitat un dels grans somnis de l’Associació de Veïns.

Campanya: “El poble ho ha decidit, III Cinturó gratuït”

Per erradicar el trànsit de camions pel carrer València, vam encetar aquesta campanya, que es va estendre per tot Barcelona. Es va aconseguir que el tercer cinturó (B-30 aleshores) s’afegissin uns lateralts lliures de peatge. La repercusió d’aquesta campanya es va poder veure durant la celebració dels Jocs Olímpics, on va ser de gran utilitat que el centre de la Ciutat s’hagués congestionat dels camions.

Centre poliesportiu Sagrada Família i escola Tabor

Quan va començar la transició, una de les primeres reivindicacions va ésser la S.A.F.A. Es volia aconseguir que la vella fàbrica fos un poliesportiu i una escola pública. Des de 1975 a 1988, els locals de SAFA servien per a tot: Balls de carnestoltes, Festes Majors, mercat provisional i finalment poliesportiu a precari…
1987 – Aprofitament-reivindicatiu de S.A.F.A. per desenvolupar actes per la Festa Major del barri.
S.A.F.A. – Desembre 1988. Finalment van començar les obres del poliesportiu i l’escola.
10 de Maig 1998: Inauguració del poliesportiu Sagrada Família.

Passat i present

Durant aquests 40 anys l’Associació de Veïns s’ha implicat per aconseguir que aquell passat, sigui ara, aquest present.

Per 40 anys més!

L’Associació no s’atura, volem seguir fent barri però sobretot volem seguir fent-ho amb vosaltres! Si tú també penses com nosaltres, pots posar-te convertir-te en membre de la nostra Associació a través d’aquest formulari.
Recorda que per a qualsevol consulta, estem a la teva disposició.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *